Den härliga berättelsen om Irisdals Blomsterhandel är skriven av förrförra ägaren, Arne Persson. Till minne utav honom, och hans härliga sett att återberätta saker och ting så lever denna text vidare än idag.

 

/ Anna Bendelin förra ägaren

År 1924 sådde Carl-Leonard Persson och hans maka Alma-Viktoria det första fröet till Irisdals Handelsträdgård på Bingebyområdet i Visby.

Bilden visar Carl-Leonard, andra från vänster, som lärling i unga år. Han var en man med idéer och näsa för nyheter. Han var till exempel den förste som sålde tomater på Stora Torget i Visby, en grönsak som många till en början var skeptiska till. I mitten på 1930-talet startade han också en tulpanlöks odling ute på Gråbo i Visby. Troligen den första i Sverige.

I maj 1932 öppnades dörrarna till en ny blomsterhandel i Hästbacken i Visby innerstad. Det var Carl-Leonard som startade Irisdals Blomsterhandel. Den första dagskassan blev 16 kronor!

Torget var en samlingsplats. Mycket folk och många historier berättades. C-L han var på för det mesta. Bl.a. var han först med att odla och sälja tomater men ingen ville ha dessa konstiga röda sakerna. Ingen köpte så han gav bort smakprov till kunderna. Efter första tuggan spottade de ut. Det här kan man inte äta sa de. En gubbe stod länge och kikade på tomaterna och så fick han ett smakprov. Efter första tuggan, sträckte han på sig och gick upp tårna, lade huvudet på sne och började trippa samtidigt som han gjorde förskräckliga grimaser. Började sen fräsa och spotta och bära sig åt samtidigt som han hoppade och skuttade runt som en helgalen babbian hanne där på torget. När han hade landat och sansat sig lite tog han resten av tomaten och kastade den i huvudet däribak på C-L och skrek! Du är inte klok Persson! Ska du förgifta oss med sån här smörja! Haha..Jo, det är faktiskt sant. Så gick det till när tomaterna lanserades.

I mitten av 1930-talet startade Carl-Leonard Sveriges första tulpanodling på Gråbo i utkanten av Visby. Sonen Bengt övertog den senare och flyttade den så småningom till Västerhejde. På vårarna vallfärdade folk ut till lökfälten för att se alla tulpaner, men även narcisser, som lyste i all sin prakt. Idag är tulpanen en av de mest sålda snittblommorna i Sverige. Till höger ser du en bild från tulpanodlingen i Västerhejde. Dessa odlingar fanns kvar till slutet av 50-talet

År 1947 var det dags för sonen Birger Persson att ta över. Han och hans hustru Margareta skapade tillsammans en mer renodlad blomsteraffär. Tidigare var det vanligt att kombinera blommor med frukt och grönsaker. Margareta var känd för att texta mycket vackra band.

 

Även Birger var en trendsättare. Det kan man bland annat se på bilden på den bil till höger han dekorerade inför den stora trädgårdsutställningen på Paviljongsplan i Visby  1951 och den vinnade montern. Nedan.

 

Rosenbalen ute på Snäckgärdsbaden i slutet av juli varje år i samband med barnes dag är det många som kommer ihåg. Då korades årligen en rosendrottning och Irisdals Blomsterhandel dekorerade restaurangen med tusentals rosor under många år. Julskyltningarna på Irisdals var ett återkommande arrangemang. Det blev ofta folkstockning framför skyltfönstren i Hästbacken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bröllops skyltning på 1950-talet.

Arne Persson och hans fru Gerd tog vid 1979. De träffades på Blomsterskolan i Norrköping och även Gerd är född in i yrket. Hennes far var trädgårdsmästare i Kristianstad. Han odlade bland annat iris, fresia, nejlikor och krysantemum som specialitet.

Bilden är från ett reportage i Gotlands Allehanda.

Från Vänster: Gillis Gerd Arne Carina

Så småningom kom både Arne och Gerd att representera Gotland vid SM i blomsterbinderi.

1 juni 2016 fick Anna Bendelin äran att ta över Irisdals Blomsterhandel efter tre generationer Perssons.

Det var på Irisdals som allt börjande. En dag för några år sedan klev hon in där och frågade om hon fick vara med för en dag och det fick hon. Den inspirationen hon fick och Arne & Gerd som förebilder bidrog senare till att Anna utbildade sig till Florist på Ingvar Strandhs Blomsterskola i Skåne.

Efter sin utbildning arbetade Anna i Florens mitt i Toscanas vackra landskap hos ett Event och Bröllopsföretag. Där arbetade hon med blommor till Event och Bröllop runt om i Toscana och även i Venedig. När det sedan bar av hem till Gotland igen började Anna arbeta på Irisdals Blomsterhandel. Efter en tid hos Arne och Gerd fick hon frågan om att ta över deras livsverk och svaret blev naturligtvis JA : )

Irisdals fantastiska florist team!

Frida Kalmén och Åsa Johansson är från och med 1 November 2019 nya ägare av Irisdals.

Vi är båda utbildade och har lång erfarenhet av yrket.

Åsa har även tagit Gesällbrev och  Mästarbrev.

Vi är drivna och kreativa personer som känner butiken väl, varit med att utvecklat butiken för vad den är idag så vi brinner starkt för att lyfta oss och yrket ännu högre.

Känslan som varje årstid har med sig och hög kvalitet samt en inspirerande miljö för oss och våra kunder är det vi brinner för, passionerade blomsterälskare som vi är.

Välkomna att följa med på vår resa!